Draag zorg voor je oren, je hebt er maar twee.

Feesten, fuiven, luide muziek, ... Het kan een aanslag zijn op je oren. Daarom enkele tips om het risico op gehoorschade te beperken (All-ears campagne, provincie Limburg):

  1. Moet je op een festival of fuif roepen om jezelf verstaanbaar te maken, dan staat het volume te hard en breng  je je oren schade toe.
  2. Niet alleen het geluidsniveau van een concert/fuif , maar ook de zogenaamde ‘blootstellingsduur’ speelt een rol. Gun je oren tijdig de nodige rust. Ga je naar een fuif of optreden, doe het dan achteraf 24 uur wat stiller.
  3. Ben je op een meerdaags festival of evenement? Zoek dan regelmatig een plek waar de muziek stil staat, een chill-out bijvoorbeeld.
  4. Draag oorbeschermers die het geluid naar een veilig niveau terugbrengen. Ze beschermen niet alleen je oren, de muziek klinkt aangenamer doordat je de verschillende nuances in de muziek beter hoort.
  5. Bezoek je regelmatig fuiven, concerten of festivals? Dan investeer je best in goede en op maat gemaakte oordopjes. Vraag steeds dat de oordopjes voor aankoop grondig getest worden of ze het oor voldoende afsluiten.
  6. Hoe dichter je staat bij de geluidsbron, hoe meer decibels je oren kunnen bereiken. Bovenop luidsprekers klimmen, of er pal gaan voorstaan is geen goed idee.

Bron: gooutplugin.nl

(Meer info op helpzenietnaardetuut.be)