Een dronkenlap wordt agressief tegen jou of je vriend, wat doe je best?

Verwittig bij twijfel de nooddiensten op het het noodnummer 112 (of download de 112-app)

< Klik hier voor alle EHBO vragen

Op een fuif word je lastig gevallen door enkele dronken mannen. Eerst probeer je hen te negeren en van je avond te genieten, maar wanneer ze je drankje omstoten zeg je hen dat ze wat beter moeten uitkijken. Ze worden wat kwaad en één van hen wordt agressief tegen jou of je vriend. Hoe ga je daarmee om?

  • Iemand die dronken is, schat de situatie waarschijnlijk anders in. Vaak worden mannen (maar ook sommige vrouwen) onder invloed van alcohol agressiever. Iemand onder invloed heeft minder remmingen en voelt ook minder pijn. De stap om ruzie te zoeken en agressie te uiten is daardoor kleiner
  • Probeer niet in discussie te gaan met iemand die onder invloed is. Het is moeilijk om op hem/haar in te praten en waarschijnlijk begrijpt hij/zij toch niet wat je wilt zeggen en/of vatten ze signalen verkeerd op. Dat leidt vaak tot meer agressie.
  • Blijf zeker niet alleen met iemand die signalen van agressie tegen je uit.
  • Laat je avond niet verpesten door dronken mannen en ga de confrontatie uit de weg. Ga bijvoorbeeld ergens anders staan of ga even een luchtje scheppen. Vaak is het dan vlug over gewaaid.
  • Indien ze je blijven lastigvallen kun je de security of organisatie contacteren. Zij kunnen de dronken mannen dan aanspreken en indien nodig naar huis sturen.

Meer info over alcohol, impulsiviteit en agressie vind je op alcoholhulp.be